søndag 1. februar 2009

Undervisningsopplegg gruppe 3

Navn: Christel, Anneli, Anne, Silje, Dag
Tema: Bål og bivuakk


Bål

Elevforutsetninger; Alle skal kunne å fyre opp bål på barmark, og alle har fått en kort gjennomgang av hvordan fyre opp bål vinterstid.

Innhold: Viktige forskjeller på bål barmark og bål snø:
Hvis det ikke bygges opp fra bunn av, vil det synke i snøen og det vil gi mindre varme, være vanskeligere å holde fyr i, og snøen rundt bålet blir utrygg.
Granbar underst, så et lag med ved, bålet lages oppå dette ”fundamentet”
Luftekanaler må til, slik at bålet får luft og for å prøve å forhindre at all røyken kommer på de som sitter rundt bålet. Gjerne grave to hesteskoer, med en luftekanal tvers igjennom og bål i midten.
To ulike båltyper som er mest aktuelle vinterstid, pagode og pyramide. Pagodebål vil si at bålet bygges opp ”lafteteknisk”. Pagodebål er å anbefale dersom det skal lages mat på bålet, for man kan sette kjeler på/i bålet. Pagodebål er enkle å få ganske store, og dermed gir de god varme. Også enkle å fyre opp pga god lufting mellom lagene med ved.
Pyramidebål er bål der veden settes opp som stenger i lavvu. Dette er glimrende bål for kaffekoking, da kjelen kan henges i en pinne over varmen.
Husk at det kan være lurt å ha med seg tørr never i vanntett pose, eller tennbrikker på tur, da man ikke alltid finner tørr ved til å fyre opp.

Arbeidsmåter: Hver gruppe får i oppgave å lage sitt bål, uten noe mer info. De velger selv båltype. Vi går rundt, stiller spørsmål og veileder dersom det trengs.



Snøbivuakk/nødbivuakk

En snøbivuakk lager man ut fra en skavl med snø, som man kan finne rundt store steiner, små markerte topper eller bekkedaler. Å lage en snøbivuakk er lettest å lage med spade og snøsag, men skiene kan også brukes til å sage ut snøblokker.

Lettest er det å stå oppå skavlen å grave, da man kan dytte snøen utfor skavlen. Skjær ut vegg og tak, for deretter å lage snøblokker som brukes for å legge tak og tett igjen inngangen. Et blokkbrudd hvor man kan produsere blokkene fort og enkelt er å anbefale. Blokkene bør ha en bredde på ca.80cm, høyde på ca.40cm og tykkelse på ca.20cm. Er det dårlig snø må blokkene bli litt tykkere og med mindre bredde, mens bredden kan økes ganske mye god og skikkelig fast snø.

Videre må man krumme alle veier, både tak og vegger slik at det ikke siger ned. En varmelås er også praktisk for å holde på varmen inne i bivuakken. Dette gjør man ved å lage inngangen lavere enn det nivået man sover/oppholder seg på. Sørg for at blokkene er helt tette ved å spa over snø, da kommer det ikke trekk inn i bivuakken.

Sørg for å ha en god gravestilling når du lager bivuakken. Du skal ha både bredde og høyde nok til at du kan stå og grave uten å bli full av snø. I tillegg er det viktig passe på at man ikke blir våt eller kald under gravingen. Bytt på å grave, er dere flere kan noen grave bivuakken mens andre produserer blokker.

Ingen kommentarer: